Delicious recipe

Πασχαλινό τσουρέκι

240'
Preparation time
25'
Cooking time
32
Serves
Difficulty
Ingredients

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη συνταγή (3 τσουρέκια):

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • ¼ φλυτζανιού χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ. μέλι ARISTA
  • 6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος
  • ¼ φλυτζανιού γάλα πλήρες, σε θερμ. δωματίου
  • 4 αυγά ARISTA σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾  φλυτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. αλάτι ARISTA
  • 4 – 4 ½ φλυτζάνια αλεύρι ARISTA
  • 1 αυγό ARISTA για το άλειμμα
  • 1 φλυτζάνι αμύγδαλο φιλέ

Method

1
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και το μέλι μέχρι να λιώσει.Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με μεμβράνη για 30’ λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά,
2
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε για 5’ λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 1’ λεπτό ακόμη,
3
Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας,
4
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες,
5
Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι κομμάτια και τα πλάθουμε σε κορδόνι. Αν η ζύμη κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ενώνουμε ανά δύο τα κορδόνια και σχηματίζουμε τρεις (3) διπλές πλεξούδες,
6
Στρώνουμε τα ταψιά με λαδόχαρτο ψησίματος και με την κάθε πλεξούδα δημιουργούμε ένα κύκλο και το τοποθετούμε στο ταψί. Προσέχουμε να έχουν απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν και μπορεί να κολλήσουν,
7
Αφήνουμε τα τσουρέκια να «ξεκουραστούν» για μια ώρα, σκεπασμένα,
8
Μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ,
9
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C,
10
Ψήνουμε τα τσουρέκια μας για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα,
11
Αφού κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για καλύτερη διατήρηση.
Share:
Images
01
0